19. 9. 2022

Nejvyšší soud zamítl dovolání České televize. Ta musí zaplatit Vitáskové odškodnění 80 000 korun

Rate this post

Skryté kamery mají celou řadu využití. Myslíte, že by se uplatnily i v následujícím příběhu?

Nejvyšší soud zamítl dovolání České televize. Ta musí zaplatit Vitáskové odškodnění 80 000 korun Nejvyšší soud odmítl dovolání České televize (ČT) ve sporu s bývalou šéfkou Energetického regulačního úřadu Alenou Vitáskovou. Pravomocný rozsudek přiznal Vitáskové 80 000 korun jako odškodnění za výrok, který odvysílala ČT v Událostech o jejím trestním stíhání. Nejvyšší soud rozhodoval bez veřejného jednání, odůvodnění zatím není dostupné. Výsledek sdělil Michael Květ, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4. Rozhodnutí nabylo právní moc během srpna.

Vitásková původně žádala půl milionu korun za dva různé výroky, druhý z nich však byl Dle verdiktu únosnou mediální zkratkou. Obvodní soud přiznal Vitáskové nejprve 20 000 korun, odvolací Městský soud v Praze ale odškodnění zvýšil o 60 000 korun.

„Nelze tolerovat takovéto nepřesné informování o trestních řízeních. Je potřeba být v tomto profesionální,“ uvedl loni předseda odvolacího senátu městského soudu Tomáš Novosad.

Žalované výroky zazněly v hlavní zpravodajské relaci ČT 8. ledna 2018. Televize uvedla jednak to, že Vitásková „měla připustit přidělení licencí elektrárnám, které ale neměly nárok na vyšší výkupní ceny elektřiny“, a pak to, že zastavila správní řízení, ve kterém měly být licence odebrány.

První z výroků přitom Dle odvolacího soudu neměl žádný reálný podklad. Soud odmítl argumenty ČT, že šlo o jisté zjednodušení a že je potřeba vzít v úvahu i kontext reportáže. Druhý z výroků naopak Dle odvolacího soudu ve svém základu odpovídal realitě, i když Vitásková byla stíhaná pouze za nápomoc k zastavení daného správního řízení.

Vitásková čelila obžalobě v kauze solárních elektráren Zdeněk Sun a Saša Sun. Elektrárny získaly licenci na výrobu těsně před koncem roku 2010, tedy ještě za vysoké výkupní ceny, ačkoliv nebyly dokončené.

Bývalá šéfka energetického úřadu si nejprve vyslechla trest 8,5 roku vězení, nakonec ale byla zcela osvobozena. Své stíhání označila za součást kampaně s cílem poškodit úřad i ji osobně.

Zajímá vás jak upravuje použití skryté kamery zákon?

Námitka pro podjatost, nemocný syn a spor o podpis. Druhý den soudu o Čapím hnízdě je u konce Na Městském soudě v Praze skončil druhý den hlavního líčení kauzy Čapí hnízdo. Během dopoledne četl soudce Jan Šott výpovědi svědků, odpoledne vypovídali soudní znalci. Jeden z nich, znalec písmoznalectví Aleše Čulíka uvedl, že podpis Andreje Babiše mladšího zřejmě není pravý. To Babiš odmítl a dodal, že jeho syn není zdravotně způsobilý k výpovědi.

Dle obžaloby šéf hnutí ANO Andrej Babiš zajistil, aby Farma Čapí Hnízdo působila jako společnost splňující požadavky na získání evropských dotací pro malé a střední podniky. Jana Nagyová (kandiduje za hnutí ANO do Senátu) pak jako místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo podala v únoru 2008 žádost, která podniku zajistila dotaci ve výši 50 milionů korun.

Ačkoliv soud začal již v 9 hodin ráno, nejzajímavější výpovědi přineslo až odpoledne, když soud vyslechl dva soudní znalce. Jako první stanul před soudem expert v oboru písmoznalectví Aleš Čulík, který zkoumal pravost tří podpisů Babiše mladšího. 

Čulík následně uvedl, že podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií společnosti nemusí být pravý. Zároveň řekl, že u některých podpisů Andreje Babiše mladšího nalezl částečné shody s podpisy jeho otce. Kvůli nedostatku srovnávacího materiálu to ale není možné určit jistě. Dlouho poté odolával otázkám státního zástupce Jaroslava Šarocha a soudce Jan Šotta.

„Pokud bych dostal prázdný papír s podpisem, který nebude blíže specifikovaný, dokážu ho porovnat s dalšími blíže neurčenými podpisy,“ řekl znalec. Hlavní problém, proč znalec nedošel k jasnému závěru je, že podpisy byly specifikované rodným číslem a jménem.

Mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala následně novinářům vysvětlil, že Jaroslav Šaroch bude nyní v tomto bodě zvažovat další kroky. 

Druhým soudním znalcem, který se do jednací síně dostavil, byl expert v oboru ekonomika Vítězslav Hálek. Sdělil, že firma nebyla v době 2008 až 2013 – tedy po poskytnutí dotace pro malý a střední podnik – schopná hradit své závazky bez podpory holdingu Agrofert.

Holding Dle něj Farmu podporoval zejména na základě plateb spojených s reklamou. „Kdybyste odstranili reklamu, byla by společnost životaneschopná,“ uvedl.

Všem účastníkům soudního líčení rozdal papíry velikosti A3, které měly podtrhnout jeho výpověď. „V celém období 2008 až 2013 nebyla firma Farma Čapí hnízdo schopna z vlastní činnosti hradit své závazky. Zajistila to díky propojení se společností Agrofert. Společnost měla vyhlásit bankrot,“ prohlásil.

Babiš s výpovědí Hálka však nesouhlasí a považuje ho za podvodníka. „Nestačím se divit, co tady předvedl pan takzvaný znalec, považuji ho za velmi nedůvěryhodnou osobu,“ prohlásil. Následně se právníci obou obžalovaných shodli na to, že podali proti Hálkovi námitku z podjatosti. Tu však soudce Šott obratem zamítl.

Obžalovaný Babiš povstal a četl z papíru údajná pochybení soudního znalce Vítězslava Hálka – posudky jsou „chybné a účelové. Pan Hálek je součástí polistopadového kartelu,“ vykřikoval Babiš v soudní síni. „Že by dělal posudky na zakázku?“ ptal se. 

Zároveň při tomto proslovu z lavice obžalovaných odmítl, že by falšoval podpis svého syna. „Chci se zeptat, pane předsedo. Znáte kauzu mého syna? Mě to strašně mrzí, můj syn byl totálně zneužitý polistopadovým kartelem. Mafiánští novináři vnikli do jeho domu. Všichni mu říkali, jak je úžasný, že nemusí užívat léky,“ říká Babiš. V tom ho soudce přerušil, že mu unikají souvislosti, proč to říká.

Andrej Babiš během líčení také opět opakoval, že jeho syn je nemocný a zdravotně způsobilý k výpovědi před soudem. „Mě to strašně mrzí, můj syn byl totálně zneužitý polistopadovým kartelem. Mafiánští novináři vnikli do jeho domu. Všichni mu říkali, jak je úžasný, že nemusí užívat léky,“ řekl Babiš.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Dopoledne se spekulovalo o tom, jestli přijede vypovídat Andrej Babiš mladší. Soud ho původně předvolal na tento pátek, svědek se ale nechal slyšet, že je ve Švýcarsku a nepřicestuje. Soudce poté domluvil se Švýcary videokonferenci na říjen. Z médií pak ale zjistil, že Babiš junior nakonec v pátek hodlá na hlavní líčení přijít.

„Soud si není jistý. Pokud se pan svědek dostaví, vyslechneme ho osobně, je to z mnoha procesních důvodů lepší než videokonference,“ sdělil v jednací síni pražského městského soudu Šott.

Sám Babiš mladší ale serveru iROZHLAS,cz potvrdil, že se v pátek chystá vypovídat osobně na Městském soudu v Praze. „Byl jsem předvolán a mám na to právo. Člověk nemá důvod se bát spravedlnosti,“ napsal s tím, že zopakuje to, co již vypověděl na policii. Tam v minulosti řekl, že z něj jeho otec udělal bílého koně.

Dopoledne u soudu zaznělo několik výpovědí svědků. Členka Regionální rady Miroslava Buková, která schvalovala žádosti o dotace, uvedla, že dotační podmínky nebylo možné obejít. Vyjádřila také názor, že případ je zpolitizovaný.

Podobný názor má i další ze členů Regionální rady Vilém Žák. „V případě, že by posudky či jiné podklady, které upozorňují na nějaké nedostatky či nesrovnalosti, byly předloženy, tak by se zcela jistě tímto výbor zabýval, případně se mohlo schválení projektů odložit,“ upozornil již dříve policisty.

Další ze svědků, Petr Šobotník, který působil jako auditor Agrofertu v letech 2002 až 2008, řekl, že o anonymních akciích na majitele firmy neměl tušení.

Ve své pondělní výpovědi, která Babišovi zabrala půl hodiny, bývalý premiér vinu odmítl a několikrát zopakoval, že se jedná o zpolitizované trestní stíhání. Z důvodu přítomnosti velkého množství zástupců médií odmítl odpovídat na případné dotazy soudu i státního zástupce.

Babiš ve své řeči označil obžalobu za nepravdivou, nereálnou a nepodloženou důkazy. Před soudem stojí Dle svých slov proto, že šel do politiky. Politizaci případu vidí i v tom, že byl obviněn tři týdny před volbami.

„Žádný trestný čin jsem nespáchal, zásadně to odmítám,“ zdůraznil. „Obžaloba mi klade za vinu i kroky, které jsem neudělal,“ podotkl a dodal, že věří, že soud nerozhodne pod tlakem, ale spravedlivě.

Po Babišovi vystoupila i Nagyová. Ta Dle svých vlastních slov při podání žádosti v roce 2008 věřila, že Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky pro získání dotace.

Dle trestního zákoníku hrozí Andreji Babišovi i Janě Nagyové pět až deset let vězení. Státní zástupce pro ně ale navrhuje podmínky a peněžité tresty. Předseda soudu Jan Šott hned zkraje líčení upozornil, že Babišovi by se mohla změnit kvalifikace trestného činu na zločin poškození finančních zájmů Evropské unie.

Ve středu by k soudu měla přijít vypovídat Babišova manželka Monika, její bratr Martin Herodes, Jaroslav Faltýnek (ANO) a bývalý manažer firmy Josef Nenadál.

Na našem webu najdete zaručené tipy týkající se skrytých kamer.

Máte podezření, že se ve vašem okolí dějí nějaké nepravosti, ale nemáte důkaz? Možným řešením mohou být komerčně dostupné odposlechy