16. 9. 2022

Zatímco Velké Británie počítá drobné, my počítáme oběti, prohlásila Olena Zelenská

Rate this post

Skryté kamery mají celou řadu využití. Myslíte, že by se uplatnily i v následujícím příběhu?

Zatímco Británie počítá drobné, my počítáme oběti, prohlásila Olena Zelenská Ekonomické dopady války na Ukrajině jsou pro spojence tvrdé, ale zatímco Britové počítají drobné, Ukrajinci počítají oběti. Stanici BBC to v rozhovoru řekla první dáma Ukrajiny Olena Zelenská. Dle Zelenské je důležité neustále upozorňovat na lidské oběti války a přinášet jejich příběhy.

V rozsáhlém rozhovoru, který v neděli odvysílá BBC, byla Zelenská dotázána, co vzkazuje Britům, kteří se potýkají s rostoucími účty za energie, částečně v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

„Chápu, že situace je velmi těžká. Ale dovolte mi připomenout, že v době pandemie covidu-19, a ta je stále s námi, kdy se zvýšily ceny, byla postižena i Ukrajina. Ceny se zvyšují i na Ukrajině. Ale kromě toho jsou zabíjeni naši lidé,“ uvedla Zelenská. „Takže když začnete počítat drobné na svém bankovním účtu nebo v kapse, my uděláme totéž a spočítáme naše oběti,“ dodala.

Komentáře Zelenské navazují na slova končícího britského premiéra Borise Johnsona, který minulý měsíc při návštěvě Kyjeva naznačil, že domácnosti v celé Evropě budou muset vydržet krizi životních nákladů a „držet kurz“ s Ukrajinou, aby čelila ruské agresi. Evropské země obvinily Rusko, které je významným světovým dodavatelem energií, že v reakci na sankce používá plyn jako zbraň a omezuje jeho dodávky.

Zelenská řekla, že pro lidi mimo Ukrajinu je těžké pochopit dopad války na její obyvatele, ale je důležité sdílet lidské příběhy o tom, jakou daň si konflikt vybírá. Dodala, že mnoho rodičů by dojal příběh ukrajinského chlapce, který byl v březnu natočen při přechodu polských hranic v záplavě slz.

„Myslím, že otcové a matky při sledování tohoto videa nemohli nepropuknout v pláč. Vždy se vžiji do jejich situace a myslím, že každý člověk na světě by měl cítit totéž,“ řekla Zelenská. „Proto musíme tyto příběhy vyprávět, ukazovat je, protože jsou to tváře války. Ne počet svržených bomb, ne množství vynaložených peněz, ale lidské příběhy – a takových příběhů je kolem tisíce,“ dodala.

První dáma, která je od roku 2003 manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, hovořila v Kyjevě s Laurou Kuenssbergovou z BBC. Zelenská uvedla, že svého manžela sice vídá jen zřídka, ale mluví spolu každý den.

Zelenská, která pochází ze stejného města jako její manžel a zná ho od univerzity, uvedla, že ji „uráží“ lidé, kteří říkají, že je překvapil jeho přerod z televizního herce na válečného vůdce. „Je to muž, kterého jsem vždycky znala. Nic jiného by neudělal,“ řekla.

Na otázku, zda doufá, že přijede do Spojeného království poté, co bylo vybráno jako hostitel soutěže Eurovize, protože Ukrajina, která letos soutěž vyhrála, byla považována za příliš nebezpečnou, Zelenská odpověděla, že by „ráda jela“. Dodala však, že je to „hořký pocit“, když se musí smířit s tím, že vítězové nebudou hostiteli příštího ročníku.

Zajímá vás kam ukrýt skrytou kameru?

Rusko se Dle Kyjeva pokusilo postoupit v několika směrech. Bylo neúspěšné a stáhlo se Ruské síly za uplynulých 24 hodin provedly pozemní útoky menšího rozsahu podél hranice mezi Charkovskou a Doněckou oblastí, uvádí k bojové situaci na Ukrajině analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). Dle ukrajinského generálního štábu se ruští vojáci neúspěšně pokusili o postup v několika směrech na Donbasu. Ostřelování v pondělí ráno čelil Charkov, uvedla místní správa.

Ruské síly Dle ISW v neděli ostřelovaly město Siversk v Doněcké oblasti a jeho okolí a ruské dělostřelectvo zasáhlo železniční a civilní infrastrukturu v Kramatorsku. Omezené pozemní útoky jižně od Izjumu v Charkovské oblasti Dle analytiků patrně slouží k narušení práce ukrajinské armády spíše než k postupu a zabrání území.

Ruská armáda se neúspěšně pokusila o průzkumnou operaci v okolí Slovjansku, po ztrátách způsobených Ukrajinci se ale stáhla, uvádí ukrajinský generální štáb. Neúspěšné byly i útoky v okolí vesnice Bohorodyčne severně od Slovjansku.

Donbas a Charkovská oblast čelí ostřelování, ruská ofenziva ale v těchto směrech nebyla úspěšná, uvádí ukrajinské velení. Zprávy z bojové oblasti nelze nezávisle ověřit.

Za neděli na Donbasu zahynulo osm civilistů, uvedl v pondělí šéf ukrajinské správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko, Dle kterého mají oběti na svědomí ruští vojáci. Čtyři lidé zemřeli v Bachmutu, čtyři ve vesnicích severně od Slovjansku. „Sedm lidí bylo zraněno,“ napsal Kyrylenko na telegramu.

Ruští vojáci v pondělí od šesti ráno místního času (5.00 SELČ) Dle starosty Charkova Ihora Terechova město ostřelovali. Informace o obětech nebo škodách zatím nejsou k dispozici, pod útokem se ocitla Kyjevská čtvrť ležící na východ od centra Charkova nedaleko ruských hranic.

Na našem webu najdete zaručené tipy týkající se skrytých kamer.

Chcete si přečíst recenze na fotopast? Podívejte se do sekce recenze fotopastí.