4. 9. 2022

Administrativní pomůcky a jednací protokoly. Hrad chce rozšířit výčet utajovaných sdělením

Rate this post

Přinášíme vám další článek, týkající se využití skryté kamery.

„Ty v*le.“ Na Rusy z výtahů vykoukl Putin, málem vyskočili z kůže. Vše zachytilo videoRuský youtuber Bashir Dikhov umístil do výtahu jednoho z moskevských rezidenčních bloků portrét prezidenta Vladimira Putina. Na kameru poté zaznamenával jejich překvapené reakce. Navzdory tomu, že hlava Ruské federace má ve své zemi podporu 69 procent obyvatel, v hlavním městě je její popularita výrazně nižší. A patrné je to i z reakcí některých z obyvatel domu.

Zatímco někteří si s verbálním hodnocením nové „výzdoby“ výtahu hlavu nelámali, jiní z cestujících byli viditelně zaskočeni. Mnoho z nich také kontrolovalo, jakým způsobem je obraz na stěně výtahu připevněn.

„Dobrý večer,“ pozdravila prezidenta pobavená dvojice mladých žen, která se nemohla přestat smát. A stejně tak nemohla z výtahu odejít, než stihla pořídit „povinnou“ fotografii s portrétem prezidenta na neobvyklém místě.

Jiná žena upozorňovala svou spolucestující na přítomnost kamery v rohu výtahu a svůj úsměv zakrývala rukou.

V jednu chvíli přilepený obraz ze stěny dokonce spadl. Znejistěný cestující se jej ale rozhodl vrátit na původní místo. Občanská povinnost se totiž nemá zanedbávat, obzvlášť když na vás míří průmyslová kamera.

Poslední muž na videu reaguje raději až po výstupu, i tak ale mikrofony jeho výmluvnou reakci zachytí: „Ty v*le, to si snad dělají p*del.“

Zajímá vás kam ukrýt skrytou kameru?

Administrativní pomůcky a jednací protokoly. Hrad chce rozšířit výčet utajovaných informací Rozšířit výčet utajovaných informací týkajících se Kanceláře prezidenta republiky navrhuje prezidentská kancelář v novele, kterou v pondělí předložila do připomínkového řízení. Do seznamu utajovaných informací v příslušném vládním nařízení navrhuje zařadit tzv. administrativní pomůcky k evidenci utajovaných informací. Mezi ty patří i jednací protokoly, jejichž interpretaci kritizoval Hrad před měsícem v otevřeném dopisu.

Jednací protokol je podle zákona kniha nebo sešit pro evidování utajovaného dokumentu. Hrad v návrhu uvádí, že jednací protokol obsahuje průřezové údaje týkající se utajovaného dokumentu.

„Od uvedení stupně utajení, kdo je jeho původcem, kdy a komu jej původce zaslal, komu byl přidělen, čeho se týká, včetně počtu listů, až po vyřazení dokumentu,“ uvádí Kancelář prezidenta republiky.

Řada těchto údajů sama o sobě nesplňuje požadavek zákona pro utajovanou informaci, totiž že by její vyzrazení mohlo způsobit újmu zájmu ČR nebo být pro ČR nevýhodné, stojí v návrhu. „Jinak je tomu ovšem při posuzování významu těchto údajů v jejich celku, kdy lze podstatu utajované informace, a to na základě dosud neutajovaných údajů, dovodit,“ argumentuje Hrad.

Z jednacích protokolů vyžádaných na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vycházela například dubnová zpráva serveru iROZHLAS.cz, podle které Hrad čelí podezření, že zničil 32 tajných zpráv.

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář se před měsícem otevřeným dopisem obrátil na generálního ředitele Českého rozhlasu (ČRo) Reného Zavorala i na Radu ČRo kvůli třem článkům serveru, které podle kancléře obsahovaly nepravdivá tvrzení, dezinformace a mylné interpretace.

Mynář v dopisu mimo jiné namítal, že zápisy v jednacích protokolech Kanceláře prezidenta republiky jsou interpretovány v rozporu se skutečností. Český rozhlas odmítl formulaci, že šíří ve veřejném prostoru dezinformace, podle mluvčího nemá důvod nevěřit zjištěním svých redaktorů. Autorka článků Markéta Chaloupská na twitteru napsala, že vše rádi doloží dokumenty a názory expertů.

Seznam utajovaných informací vydává vláda svým nařízením. V případě prezidentské kanceláře mezi ně aktuálně řadí například komplexní systém zabezpečení korunovačních klenotů, komplexní plány systému kolektorů a štol Hradu, komplexní systém fyzické, technické a režimové ochrany Hradu, zámku v Lánech a dalších objektů určených pro potřeby prezidenta a informace o přípravě rozhodnutí prezidenta včetně rozhodnutí o amnestii.

K návrhu zařadit mezi utajované informace administrativní pomůcky k evidenci utajovaných informací mohou ostatní úřady podávat připomínky do 27. června.

Na našem webu najdete zaručené tipy týkající se skrytých kamer.

Podívejte se na našem partnerském portálu na nejlepší tipy jak poznat nevěru