2. 9. 2022

Wikileaks zveřejní další tajné dokumenty z Afghánistánu

Rate this post

Skryté kamery mají celou řadu využití. Myslíte, že by se uplatnily i v následujícím příběhu?

‚Neexistující‘ armáda se 13 let chystala na sovětskou okupaci. Švýcarská vláda po letech odtajnila dokumenty Zpráva s detailními informacemi o tajné švýcarské armádě zformované mezi lety 1979 a 1992 za tzv. studené války spatřila světlo světa 30 let poté, co byl dokument vytvořen. S jejím zveřejněním přišla švýcarská Federální rada ve středu.

Zpráva hovoří o aktivitách Projektu 26 (označovaném zkráceně jako P-26, po 26 švýcarských kantonech). Termín označuje tajnou záložní armádu sestavenou v roce 1979. Sloužit měla pro případ nepřátelské invaze – podle serveru swissinfo.ch panovaly největší obavy ze Sovětského svazu. 

Doposud neveřejný dokument uvádí, že čtyři stovky mužů a žen v Projektu 26 absolvovaly pravidelná cvičení, jejichž účelem bylo připravit je na boj uvnitř okupované země. Cvičení se přitom podle švýcarského portálu odehrávala zejména ve Velké Británii, se kterou jednotka udržovala blízký kontakt přes britskou ambasádu v Bernu.

Přestože podle swissinfo.ch podobné armády nebyly v době studené války v západní Evropě ničím neobvyklým, v případě Švýcarska, které je navenek neutrální a není ani členem NATO, se jedná o poměrně citlivou záležitost.

Vyšetřování P-26 proběhlo v roce 1991. A to v reakci na volání po větším dohledu nad jednotkou. Vláda došla k závěru, že je naprosto nulová veřejná kontrola „neakceptovatelná“, dodávala také, že je „alarmující, že britské služby ví o P-26 více než švýcarská vláda.“ Armáda nicméně byla už o rok později rozpuštěna, k oficiálnímu ukončení její činnosti došlo v roce 1992.

Přestože některá jména, místa a detaily byly ve zveřejněné zprávě začerněny, vláda uvedla, že ji publikuje „bez obav o její transparentnost“ a s úmyslem vyjasnit historické a politické pozadí aktivit P-26.

Originální znění zprávy o tajné švýcarské armádě. 

Zajímají vás skryté kamery? Pak čtěte náš web.

Wikileaks zveřejní další tajné dokumenty z Afghánistánu
Internetový server Wikileaks chce zveřejnit další tajné dokumenty o válce v Afghánistánu. Oznámil to jeho zakladatel Julian Assange. Koncem července už Wikileaks zveřejnil 76 tisíc utajovaných dokumentů a sklidil za to ostrou kritiku amerického ministerstva obrany. Pentagon reagoval hněvivě i teď.

„Je to nezodpovědnost nejvyššího řádu,“ prohlásil tiskový mluvčí Pentagonu Geoff Morrell. Podle ministra obrany Gatese americké zpravodajské služby potvrdily, že dokumenty, které zveřejnil server Wikileaks před několika týdny, studují lidé z Al-Káidy a Talibanu.

Hledají prý jména Afghánců, kteří spolupracují s Američany a jejich spojenci. To podle šéfa Pentagonu ukazuje, že je zveřejňování utajovaných vojenských hlášení a dalších dokumentů nejen nezodpovědné, ale může ohrozit i životy konkrétních lidí.

Na našem webu najdete zaručené tipy týkající se skrytých kamer.

Věděli jste, že doslova za pár korun lze pořídit tzv. GSM alarm, pomocí kterého si můžete sami, snadno a efektivni vyřešit zabezpečení domu?