23. 8. 2023

Pentagon: Únik dokumentů o Ukrajině ohrožuje národní bezpečnost Spojených států amerických. Je to závažné riziko

Rate this post

Skryté kamery mají celou řadu využití. Myslíte, že by se uplatnily i v následujícím příběhu?

Pentagonu hrozí skandál s fitness náramky. V bojových zónách můžou lokalizovat americká komanda Boj amerického Pentagonu s obezitou vojáků může vyvolat nežádoucí skandál a nemalé bezpečnostní ohrožení. List The Washington Post v pondělí upozornil na mapu dostupnou na internetu, která lokalizuje uživatele bezdrátových fitness náramků po celém světě. V bojových zónách může Dle expertů odhalit přítomnost amerických komand.

Americké ministerstvo zahraničí před několika lety začalo popularizovat užívání náramků, které monitorují sportovní aktivity nositele. S pomocí navigačního systému GPS umožňují i jeho lokalizaci, pokud se uživatel přihlásí do příslušného programu. Pentagon si sliboval, že touto cestou vylepší fyzičku příslušníků ozbrojených sil, mezi nimiž se nebezpečně začala šířit obezita.

V roce 2013 dokonce ministerstvo rozdalo vojákům 2500 kusů náramků Fitbit, které jsou v prodeji i v Česku. Když se navigační informace rozhodla zpracovat internetová společnost Strava, vznikla mapa dostupná uživatelům od loňského listopadu. Mapy si všiml jistý australský student, který zkoumá bezpečnostní situaci na Blízkém východě.

V exponovaných místech jako je západní Evropa nebo východ USA mapa příliš informací nepodává, protože uživatelů označených světelným bodem je příliš mnoho a technicky vyspělé regiony září prakticky celé. V bojových zónách, jako je Afghánistán, Sýrie nebo Irák, je ale mapa temná – s výjimkou několika světlých bodů, které mohou signalizovat přítomnost americké jednotky. Jednotlivé zářící body jsou při bližším zkoumání i v místech, kde se o operacích vojáků z USA nevědělo.

The Washington Post poznamenává, že může jít i o příslušníky misí OSN, vojáky z jiných států nebo pracovníky humanitárních organizací. Není ale prý obtížné určit místa, kde lze vojenskou aktivitu USA předpokládat, a pak pátrat po doplňujících údajích. Na známých základnách USA lze navíc vysledovat rozmístění objektů, režim služeb nebo trasy zásobování.

Na sociálních sítích už se objevují informace o citlivých místech na mapě světa, kde mohou probíhat tajné americké operace. Dle washingtonského listu jde například o údajnou tajnou základnu CIA v Somálsku nebo o baterie amerického protiraketového systému Patriot v Jemenu. Pentagon na žádost listu o vysvětlení reagoval prohlášením, že ministerstvo se záležitostí zabývá.

Zajímá vás jak upravuje použití skryté kamery zákon?

Pentagon: Únik dokumentů o Ukrajině ohrožuje národní bezpečnost USA. Je to závažné riziko Únik utajovaných amerických vojenských dokumentů představuje pro národní bezpečnost Spojených států závažné riziko. Dle agentury AFP to v pondělí uvedl mluvčí Pentagonu. Materiály týkající se zejména Ukrajiny, které od minulého týdne kolují na sociálních sítích, se Dle amerického ministerstva obrany zdají být z velké části autentické.

Ministerstvo obrany „nepřetržitě pracuje na zjištění rozsahu šíření informací“ a jejich pravdivosti, řekl v pondělí novinářům mluvčí amerického ministerstva obrany Chris Meagher.

Skutečnost, že tyto dokumenty kolují on-line, Dle něj představuje „velmi vážné riziko pro národní bezpečnost a může potenciálně podporovat dezinformace“. Uniklé dokumenty označil za „vysoce utajovaný citlivý materiál“.

Dokumenty jsou v podobném formátu, ve kterém se podává „aktuální denní hlášení vysoce postaveným americkým představitelům o operacích týkajících se Ruska a Ukrajiny“, uvedl Meagher.

Pentagon nyní zkoumá, kdo všechno k nim mohl mít přístup a jakým způsobem jsou dotčené informace šířeny.

Uniklý materiál podrobně popisuje plány USA a NATO na posílení ukrajinské armády před plánovanou ofenzivou proti ruským jednotkám. Agentura Reuters uvedla, že některé dokumenty jsou na internetu dostupné už od března.

Investigativní novináři včetně webu Bellingcat tvrdí, že dokumenty mohly na diskuzní platformě Discord kolovat i celé měsíce.

Rychle je rozšířily zejména proruské kanály na telegramu. Dle Kyjeva obsahují smyšlené údaje, nepřesnosti se Dle amerických činitelů objevily mimo jiné v seznam odhadů obětí na ruské i ukrajinské straně.

V tuto chvíli „nevíme, kdo za tím stojí, a nevíme, jaký je jejich motiv“, uvedl v pondělí bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

Potvrdil také, že alespoň některé z dokumentů byly upraveny, administrativa se nicméně snaží teprve ověřit jejich pravost v plném rozsahu.

Pentagon už dříve uvedl, že prošetří, jak se dokumenty dostaly na veřejnost. Americký ministr obrany Lloyd Austin se o jejich úniku Dle mluvčího poprvé dozvěděl ve čtvrtek 6. dubna a od pátku vede o problému pravidelné brífinky s vysoce postavenými představiteli.

Minulý týden byl o dokumentech informován i americký prezident Joe Biden, který o nich patrně bude v nadcházejících dnech hovořit se spojenci, uvedl Kirby. Už v úterý se Biden setká s britským premiérem Rishi Sunakem při návštěvě Severního Irska.

Na našem webu najdete zaručené tipy týkající se skrytých kamer.

Myslíte, že by se vám hodila fotopast na zloděje?? Na této stránce se o nich dozvíte vše důležité.