11. 8. 2023

Kněze Marcela z Dětmarovic zatkla v Polsku policie: Chtěl milovánís vozíčkářem?!

Rate this post

Přinášíme vám další článek, týkající se využití skryté kamery.

WikiLeaks udělal z otevřenosti téma, shodují se odborníci
Další várka informací, které zveřejnil server WikiLeaks, obsahuje seznam objektů, které Američané považují za životně důležité pro národní bezpečnost. Názory na důvody, proč to zakladatel WikiLeaks Julian Assange dělá, i na vážnost situace se různí.

Profesor historie a mezinárodních vztahů na bostonské univerzitě Igor Lukeš se domnívá, že zveřejněné informace nepředstavují takovou hrozbu, jak se mnohdy tvrdí. „Jsou to běžné diplomatické raporty, z nichž asi jen šest procent jsou hodnoceny jako tajné,“ tvrdí.

„Ministr obrany Gates, ministryně zahraničí Clintonová protestují – co jiného mají dělat. Ale pod povrchem se spokojeně usmívají, protože ty dokumenty potvrzují, že americká diplomacie funguje. A funguje mnohem lépe, než si veřejnost mohla myslet.“

Paradoxem však Dle Lukeše je, že větší informovanost mezi složkami státní zprávy, diplomaty a vojáky zavedená po teroristických útocích v roce 2001 se nyní opět omezí a jakákoli důležitá informace poté může zapadnout.

Motivy, z jakých Julian Assange odtajňuje zprávy, lze jen těžko odhadovat. Analytik z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler se domnívá, že může hrát roli určitá ješitnost, touha stát se hrdinou. Souhlasí s Lukešem, že výsledkem zveřejňování bude větší uzavřenost politiků a diplomatů.

Člen předsednictva Pirátské internacionály Jakub Michálek upozorňuje na princip otevřené vlády, dostupnosti informací, který je mu blízký i u WikiLeaks. „Nepřihlásili jsme se ani k WikiLeaks, ani k seznamu teroristických cílů,“ upozorňuje.

„Myslíme si, že je důležitý princip informací dostupných pro veřejnost, aby mohla kontrolovat, co státní instituce a vlády dělají. Tento princip bychom rádi zavedli jako standard i pro české úřady. Je to o všech dokumentech, nejen o diplomatických depeších.“

Otevřenost ano, zcela bez bariér nikoli

„Z utajňování všeho se stal na celém světě fetiš, i u zpráv, které se utajňovat nemusí. Je potřeba změnit, že dnes v USA mají tuny banálních memorand razítko ‚Tajné‘,“ říká Lukeš.

Dle Michálka WikiLeaks přispělo k tomu, že se otevřenost stala tématem. „Musí se změnit dnešní nastavení, že vše utajňovat je normální,“ tvrdí.

„Ale vůbec nejsem pro to, abychom rozbourali bariéru, která stanovuje, co je na veřejnosti známo a co je skryté. Ta bariéra má své legitimní důvody nejenom ve veřejném, ale i v soukromém životě.“

Drulák: WikiLeaks už neprospívají demokracii

„Zveřejňování WikiLeaks chápu z mnoha důvodů jako druh určitého vandalství. Ale zase bych nepřeceňoval škodlivé důsledky a nepodceňoval teroristy, že by si nedokázali tato citlivá místa sami najít,“ podotýká ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Drulák.

Předchozí činnost WikiLeaks byla Dle něho do jisté míry obhajitelná, když chtěla odhalovat určité nepravosti, které vlády před svými voliči skrývaly. Zveřejnění určitých dokumentů, které ukazovaly, co se děje, prospívalo demokracii.

Tím však nemyslí informace, které server předložil v průběhu posledního týdne. „V okamžiku, kdy státy ztratí možnost neformální a důvěrné komunikace, spolu budou komunikovat méně a to uškodí každému,“ dodává Drulák.

Přečtěte si ještě toto.

Kněze Marcela z Dětmarovic zatkla v Polsku policie: Chtěl sex s vozíčkářem?!Ve velmi nepříjemné situaci se ocitl český katolický kněz Marcel Puvák během své návštěvy Polska. Dostal se patrně do pasti tamních aktivistů, kteří si povšimli jeho sexuálních zálib a rozhodli se na ně upozornit veřejně. Puváka v choulostivé situaci zatkla policie a údajně byl posléze několik hodin vyslýchán. Nakonec se doznal k úmyslu užít si sexu s tělesně postiženým mužem.

Ve velmi nepříjemné situaci se ocitl český katolický kněz Marcel Puvák během své návštěvy Polska. Dostal se patrně do pasti tamních aktivistů, kteří si povšimli jeho sexuálních zálib a rozhodli se na ně upozornit veřejně. Puváka v choulostivé situaci zatkla policie a údajně byl posléze několik hodin vyslýchán. Nakonec se doznal k úmyslu užít si sexu s tělesně postiženým mužem.

Katolický kněz Marcel Puvák z Dětmarovic byl v očích mnoha věřících velkým vzorem. Podařila se mu krásná věc, zorganizoval u papeže Františka křest 49leté Češky, první Češky v novodobých dějinách, kterou pokřtil sám římský biskup, hlava katolické církve. Jenže Puvák nyní čelí velkému skandálu, který náležitě rezonuje nejen v konzervativním Polsku, kde k němu došlo.

Polský facebookový aktivista Zbigniew Stonoga zveřejnil video pořízené skrytou kamerou. Vystupuje na něm mladý muž, jménem Mateusz Tratwinski. Hovoří o tom, že si v diskuzní skupině pro osoby s tělesným postižením povšiml zvláštního jednání muže, který o sobě říkal, že je kněz a že má fetišistickou sexuální zálibu v postižených osobách.

Pohoršení muži se rozhodli s pomocí polské policie připravit léčku. Tratwinski si s mužem chtivým sexu domluvil schůzku. Na zveřejněných záběrech skryté kamery je patrné, co následovalo. 

Mladík se s mužem setkal na hotelovém pokoji v Polsku nedaleko českých hranic. Ten se zcela neskrytě vyznával ze své sexuální záliby v mladých mužích, kteří po nehodě skončili na invalidním vozíku. V prostřizích videa běží i chatová komunikace, kde se muži baví o masturbaci a výronech semene. Skrytou kameru na pokoj umístili policisté, kteří čekali nedaleko na zásah.

Na videu jsou pak vidět policisté, jak míří do pokoje. V okamžiku, kdy do něj vtrhnou, jsou oba muži jen ve spodním prádle, kněz sedí na posteli. „Vy jste kněz, že? Půjdete s námi. Budete suspendován. Jste zadržen,“ informoval Puváka polský policista v civilu. 

Na konci videa se pak k celé situaci vyjádřil i zadržený muž. „Jmenuji se Marcel Puvák a jsem knězem ostravsko-opavské diecéze. Dnes jsem chtěl zhřešit sexem s mužem. Na svou kněžskou čest slibuji, že už to nikdy neudělám. A prosím a budu prosit pána boha za odpuštění a prosím také kněze zpovědníka, aby mi dal přiměřené pokání. Stydím se opravdu hodně.“ uvedl.

Tratwinski hovoří na videu o tom, že na policii strávili několik hodin. „Policisté, se kterými jsem mluvil a ukazoval jsem jim rozhovory, se chytali za hlavy a při výslechu si zapalovali cigarety, takže prostě nemám slov,“ prohlásil.

Puvák sám o svém prohřešku informoval církevní představitele. „Kněz si je vědom, že jednal v rozporu se svými kněžskými závazky, omluvil se za pohoršení, které svým jednáním způsobil a sám rezignoval na všechny své funkce,“ řekl mluvčí Biskupství ostravsko-opavského Pavel Siuda. „Biskup tuto rezignaci přijal a postavil jmenovaného s okamžitou platností mimo službu až do konečného vyšetření události.“

Jednání kněze i okolnosti činu jsou Dle Siudy předmětem šetření ze strany polské policie a také ze strany církve v souladu s církevními předpisy. „I když se jedná o selhání jednotlivce, církev udělá vše pro to, aby k takovým věcem nedocházelo,“ dodal Siuda.

Na našem webu najdete zaručené tipy týkající se skrytých kamer.

Podívejte se na našem partnerském portálu na nejlepší tipy jak poznat nevěru